• 210-2896892
  • gdaspete@aspete.gr
  • Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Κεντρικό Κτίριο, Παλιά Βιβλιοθήκη
Εταιρίες
ΤΕΧΑΝ

ΤΕΧΑΝ

Ανακυκλώνει η Φύση?

Η φύση δεν πετάει τίποτα και ανακυκλώνει τα πάντα, μέσα από ένα μηχανισμό που, λίγο απλά, περιγράφεται από δύο λέξεις: αποσύνθεση – ανασύσταση. Τα ξερά φύλλα των δέντρων, τα νεκρά σώματα φυτών και ζώων αποσυντίθενται, γίνονται τροφή για άλλους οργανισμούς. Στην «ανακύκλωση» της φύσης, ένα ολόκληρο οικοσύστημα ή πιο σωστά, οικοσυστήματα οργανισμών αποσυνθέτουν την οργανική ύλη στα απλά μόρια από τα οποία αποτελείται. Άλλοι οργανισμοί παίρνουν αυτά τα μόρια και τα ανασυνθέτουν / ανασυστήνουν σε καινούργια ύλη. Η ύλη που αποσυντίθεται, γίνεται δομική μονάδα από την οποία κάτι καινούργιο δημιουργείται.

Οι νεκροί κορμοί των δέντρων, για παράδειγμα, δεν γίνονται άμεσα καινούργια δέντρα. Πριν, ακόμα, πέσει ένα κορμός δέντρου, διάφοροι οργανισμού αποσυνθέτουν το ξύλο του κορμού στα χημικά συστατικά από τα οποία αποτελείται. Παίρνουν τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και την ενέργεια που είναι αποθηκευμένη σ’ αυτά τα συστατικά και αφήνουν άλλα συστατικά, σαν απορρίμματα.

Όμως, αυτά τα απορρίμματα είναι / γίνονται η πρώτη ύλη για άλλους οργανισμούς που θα πάρουν και θα αποσυνθέσουν ή συνθέσουν σε κάτι άλλο που σ’ ένα επόμενο στάδιο, άλλοι οργανισμοί θα πάρουν και παραπέρα, θα μετασχηματίσουν σε κάτι άλλο, μέχρις ότου στο τέλος αυτής της αλυσίδας των μετασχηματισμών, δημιουργηθεί καινούργια ύλη / κάτι καινούργιο.

Η φύση έχει αναπτύξει τους μηχανισμούς για να ανακυκλώνει ότι δημιουργεί. Εμείς, μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με τα πράγματα που κατασκευάζουμε? Οτιδήποτε κατασκευάζεται από τη Βιομηχανία μας, μπορεί να αποσυντεθεί στα χημικά συστατικά από τα οποία αποτελείται, να ανασυντεθεί και να ξαναχρησιμοποιηθεί. Μόνο ραδιενεργά απορρίμματα δεν μπορεί να ανακυκλωθούν, γιατί, οριστικά, έχουν μετασχηματιστεί σε κάτι μη αναστρέψιμο.

Οικονομικότερο να Πετάμε

Μόνο που η ανακύκλωση κοστίζει. Αποσυνθέτοντας ένα τενεκεδένιο κουτάκι και ανασυνθέτοντας το σ’ ένα καινούργιο τενεκεδάκι, κοστίζει πολύ περισσότερο από να το κατασκευάσουμε από την αρχή, από μάζα αλουμινίου. Γι’ αυτό, βρίσκουμε ευκολότερο και οικονομικότερο να πετάμε, δημιουργώντας απέραντες χωματερές, μεγαλύτερα νεκροταφεία αυτοκινήτων, κάνοντας ακόμα και τη θάλασσα, χωματερή για τα σκουπίδια και τ’ απόβλητα. Ώσπου, βλέπουμε πως πάμε να κάνουμε τη Γη μας, ένα κάδο σκουπιδιών και η μόνη λύση είναι να κάνουμε ότι και η φύση, ανακυκλώνοντας τα σκουπίδια μας.

Τα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης

Η ΤΕΧΑΝ είναι μία πρωτοποριακή εταιρία στη τεχνολογία ανακύκλωσης. Μπορεί να μη γνωρίζουμε τ’ όνομά της, όμως, μάλλον, έχουμε δει τα σπιτάκια ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Είτε στη πραγματικότητα, έξω από supermarkets και σε δημοτικές πλατείες ή, καθημερινά, σε διαφημίσεις στου σταθμούς του μετρό. Η ΤΕΧΑΝ είναι η εταιρία που εγκαθιστά, διαχειρίζεται και σε συνεργασία με την Αμερικανική ENVIPCO, κατασκευάζει τα σπιτάκια ανταποδοτικής ανακύκλωσης, στο εργοστάσιό της, στη Παλλήνη.

Ξεκινώντας Κόντρα στη Κοινή Αντίληψη

Μπορεί, σχετικά πρόσφατα, να έχουμε δει ή χρησιμοποιήσει τα σπιτάκια ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Όμως, η δραστηριότητα της ΤΕΧΑΝ ξεκινάει πολύ νωρίς. Δημιουργείται στα 1980 με το όραμα, αντίθετα στις αντιλήψεις της εποχής, να βρει τρόπο, ώστε η ανακύκλωση να γίνει και οικονομικά δυνατή.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, η ΤΕΧΑΝ δυναμικά αναπτύχθηκε σ’ ένα περιβάλλον που, σταδιακά, άλλαζε και αναζητούνταν τρόποι να υποστηριχθεί η ανακύκλωση. Η ΤΕΧΑΝ ανέπτυξε πρωτοβουλίες και συνεργασίες, ανάμεσα σ’ αυτές, με την ΑΒ Βασιλόπουλος για την εγκατάσταση και λειτουργία των ανταποδοτικών κέντρων ανακύκλωσης έξω από τα ΑΒ. Πρόσφατα, είναι η συνεργασία με την Αμερικανική ENVIPCO για τη συναρμολόγηση των μηχανημάτων σ’ αυτά τα κέντρα στο εργοστάσιο της Παλλήνης.

Καινούργιες Λύσεις Ανακύκλωσης

Από το 1980 έχουν αλλάξει πολλά. Έχουν αναπτυχθεί πολλές πρωτοβουλίες στην ανακύκλωση από διάφορους φορείς, έχει εξελιχθεί η τεχνολογία και δημιουργηθεί πολλές μονάδες ανακύκλωσης, έχει αλλάξει η αντίληψή μας στην ανάγκη της ανακύκλωσης. Η ΤΕΧΑΝ έχει εξελιχθεί από την απαρχές της, κάτι σαν μία πρώιμη, φιλόδοξη, διορατική start-up σε μία εταιρία με δραστηριότητες σε όλο το φάσμα της ανακύκλωσης, μέσα από τις μονάδες της:

  1. Τo εργοστάσιο της Παλλήνης σε συνεργασία με την Αμερικανική envipco, όπου κατασκευάζονται και συναρμολογούνται τα σπιτάκια ανταποδοτικής ανακύκλωσης.
  2. Το εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Ασπρόπυργο που μετατρέπει τα μάζα αλουμινίου από τις επιστρεφόμενες τενεκεδένιες συσκευασίες σε ανακυκλώσιμο αλουμίνιο.
  3. Τα κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε δημοτικούς χώρους και supermarkets.

Στο Στόχο των Μηδενικών Απορριμμάτων

Πολλά έχουν αλλάξει στην ανακύκλωση. Όμως υπάρχει η μεγάλη πρόκληση, το μεγάλο όραμα για μηδενικά απορρίμματα. Στο πρότυπο της φύσης, ν’ ανακυκλώνουμε τα πάντα και τίποτα να μη πετιέται.  Η ΤΕΧΑΝ εξελίσσεται, αναπτύσσεται, κυνηγάει αυτό το καινούργιο όραμα, ζητάει να εντάξει στο ανθρώπινο δυναμικό της νέους μηχανικούς που συμμερίζονται και πιστεύουν σ’ αυτό το όραμα και θα συμβάλλουν με τη δουλειά και τις ιδέες τους σ’ αυτό.

Δείτε τις θέσεις για Ηλεκτρολόγους / Ηλεκτρονικούς και Μηχανολόγους Μηχανικούς στη ΤΕΧΑΝ. Δείτε στο σύνδεσμο για κάθε θέση την αναλυτική περιγραφή της θέσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *